Home  
ADSLinFriesland.nl
Wat is ADSL
Voordelen
Snelheid
Kosten
Modems
Installatie
Vragen
Wat is VOIP
Aanbiedingen
Beschikbaarheid
ADSL bestellen
Monteur bestellen
Overstappen
Aanbiedingen
ADSL bestellen
Beveiliging
Links
Gratis bellen
Archief
 

Veel gestelde vragen

 
 


Op deze pagina kun u antwoorden vinden op allerlei veel gestelde vragen. Wij hechten er veel belang aan dat onze lijst up to date blijft.

Mocht u een vraag hebben die niet in de lijst staat dan kunt u die uiteraard per email aan ons stellen. Wij beantwoorden uw vraag dan uiterlijk binnen 24 uur.

Vragen kunt u stellen door hier te klikken.


Wat is ADSL?
Waarom ADSL?
Wanneer is ADSL aantrekkelijk?
Hoe maak ik een keuze?
Hoe vraag ik ADSL aan?
Wat kost ADSL?
Waar komen de prijsverschillen tussen de abonnementen vandaan?
Wat zijn precies de kosten in het 1e jaar?
Wat betekent download- en uploadsnelheid?
Hoe snel is ADSL?
Neemt mijn ADSL snelheid af bij meer gebruikers in de wijk?
Welke snelheid moet ik kiezen?
Kan ik het installeren zelf of moet ik kiezen voor een monteur?
Wat voor een modem moet ik hebben?
Wat is een splitter?
Ben ik nog geld voor telefoontikken kwijt?
Hoe bestel ik ADSL bij ADSLinFriesland.nl?
Kan ik mijn oude e-mail adressen houden als ik overstap?
Wat is fair use policy?
Hoe worden meerdere gebruikers bij een bedrijf ondersteund?
Ik heb op dit moment ISDN. Kan ik nu wel ADSL aanvragen?
Wat is het verschil tussen ISDN en ADSL?
Hoe zit het met internet via de kabel?
Zit ik vast aan een bepaalde Internet Service Provider?
Hoe ziet een ethernet aansluiting eruit?
Wat is een datalimiet?


Klik op om terug te keren naar de veel gestelde vragen


Wat is ADSL?

ADSL is een techniek die het mogelijk maakt via de bestaande telefoonlijn zeer snel te internetten en data te ontvangen en te versturen. Telefoneren en internetten kan tegelijkertijd plaatsvinden.


Waarom ADSL?

ADSL heeft de volgende voordelen ten opzichte van internet via de gewone of ISDN-lijn:

 • U kunt voor een vast bedrag per maand onbeperkt internetten zonder telefoontikken te betalen.
 • ADSL is veel sneller dan een gewone telefoonlijn of ISDN.
  Een inbelverbinding maken is verleden tijd, u surft sneller over het internet, en ook het versturen en ontvangen van e-mail en het uitwisselen van muziek of video is vele malen sneller. Ook kunt u bijvoorbeeld buitenlandse radiostations en tv-uitzendingen via internet volgen!
 • U bent altijd bereikbaar. Bellen en/ of faxen blijft gewoon mogelijk tijdens het internetten.
 • Met ADSL kunt u op een snelle en veilige manier telewerken. • Wanneer is ADSL aantrekkelijk?

  Kijk hiervoor op uw telefoonrekening van de KPN of van uw internetprovider. Hierop kunt u terug vinden voor welk bedrag u per maand de internetverbinding gebruikt.

  In onderstaand overzicht kunt u zien dat als u overdag ruim een half uurtje internet (36 minuten om precies te zijn) op basis van een "gratis" inbelabonnement van uw provider, ADSL-Lite al goedkoper is.

  Bij deze veel gebruikte "gratis" inbelabonnementen van bijvoorbeeld Planet Internet, Het Net, Zon en Wanadoo etc. is nog geen rekening gehouden met de opstartkosten. Dit zijn de "eenmalige" kosten die elke keer als u een verbinding maakt met het internet in rekening worden gebracht. ADSL zal dan nog eerder interessant worden.

  Voordeliger per dag (in minuten)
    ADSL Lite ADSL Basic ADSL Plus
  08:00 - 18:00 uur overdag 36 54 90
  18:00 - 00:00 uur 's avonds 66 98 166
  00:00 - 08:00 uur 's nachts 90 135 228
    weekend 90 135 228

  Zelfs als u het telefoonnummer van uw internetprovider als voordeelnummer hebt opgegeven, dan nog is het goedkoper om een ADSL-verbinding aan te vragen. Daar komt bij dat de kosten voor een maandelijkse ADSL-aansluiting de laatste tijd steeds goedkoper worden. Voor dit bedrag kunt u onbeperkt internetten.

  Daarnaast is het vele malen sneller dan uw huidige analoge- of ISDN- verbinding. Met deze snelheid van ADSL is het bijvoorbeeld voordelig om films en muziek-CDs gratis te downloaden.

  U blijft telefonisch bereikbaar k als u aan het internetten bent.


  Hoe maak ik een keuze?

  Bij de keuze voor een ADSL-abonnement moet u vooral letten op:

  Snelheid. U kunt voor verschillende snelheden kiezen, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen download- en uploadsnelheid. Downloadsnelheid is de snelheid waarmee u gegevens kunt binnenhalen, uploadsnelheid is de snelheid waarmee u gegevens kunt versturen. Voor consumenten is de downloadsnelheid meestal belangrijker dan de uploadsnelheid.

  Een downloadsnelheid van 3000 kbits per seconde en een uploadsnelheid van 512 kbits per seconde zijn in het algemeen voldoende snel.

  Kosten. Hoeveel zijn de kosten per maand en hoeveel betaal ik het eerste jaar? Dit wordt mede bepaalt door de aansluitkosten en de kosten voor het modem.

  Datalimiet. Een datalimiet houdt in dat u per maand een vaste hoeveelheid dataverkeer (internetten / downloaden etc.) mag genereren via uw ADSL verbinding. Als u boven de datalimiet uitkomt, krijgt u aan extra factuur. Wat dat kost is afhankelijk van de internet aanbieder.

  Tip: Wanneer u veel wilt downloaden, dan kunt u het best een abonnement zonder datalimiet nemen.


  Hoe vraag ik ADSL aan?

  ADSLinFriesland.nl geeft een zeer uitgebreid overzicht van de ADSL abonnementen in de provincie Friesland. Door deze maximale keuzevrijheid kiest u dus het meest geschikte abonnement!

  U kunt het abonnement van uw keuze afsluiten door in het menu te klikken op "ADSL bestellen" of door hieronder te klikken op "ADSL bestellen". Er verschijnt dan een aanvraagformulier. Wij verzoeken u het formulier volledig in te vullen. Uw aanvraag wordt na verzending direct in behandeling genomen.

  ADSL bestellen


  Wat kost ADSL?

  Het modem en de splitter wat u nodig heeft en de eenmalige aansluitkosten worden in actieperiodes vaak gratis aangeboden. De prijs van een abonnement verschilt per Internet Service Provider (ISP) en is afhankelijk van de snelheid. Voor een compleet overzicht van de beschikbare abonnementen en de kosten per maand klikt u op "Aanbiedingen".


  Waar komen de prijsverschillen tussen de abonnementen vandaan?

  Deze worden veroorzaakt door verschillen in snelheid, het gebruikte netwerk en de overige specificaties van het abonnement.


  Wat zijn precies de kosten in het 1e jaar?

  Op onze pagina "aanbiedingen" vind u een overzicht van de ADSL abonnementen en de kosten in het eerste jaar.

  In de kolom "1e jaar"vind u de kosten van het hele jaar gedeeld door twaalf maanden. In de weergegeven resultaten zijn de maandelijkse abonnementskosten + de aansluitkosten + de kosten van het modem + de eventuele aanbieding verwerkt.

  Op deze manier kunt u snel zien wie het meest voordelig is.


  Wat betekent download- en uploadsnelheid?

  Downloadsnelheid is de snelheid waarmee u gegevens naar uw pc kunt binnen halen. Uploadsnelheid is de snelheid waarmee u gegevens van uw pc naar het internet kunt versturen.
  De snelheid wordt meestal uitgedrukt in kbits per seconde

  Downloadsnelheid wordt ook wel downstream genoemd, Uploadsnelheid ook wel upstream.


  Hoe snel is ADSL?

  De snelheid van ADSL is afhankelijk van het abonnement waarvoor u kiest en van een aantal andere factoren. Zonder hier al te diep in te gaan op de theoretische achtergronden, blijkt in de praktijk dat de snelheid die u haalt wat lager is dan de theoretische snelheid die is opgegeven.

  ADSL is wel veel sneller dan gewoon internet en ISDN en ook sneller dan de meeste kabelinternetabonnementen.


  Neemt mijn ADSL snelheid af bij meer gebruikers in de wijk?

  Nee! Dit is een groot verschil met kabelinternet. ADSL is een typische 1-op-1 verbinding. Bij kabelinternet deelt u de lijn met meerdere gebruikers in de wijk, die de snelheid van de verbinding vertragen.


  Welke snelheid moet ik kiezen?

  Voor de meeste consumenten is de downstreamsnelheid belangrijker dan de upstreamsnelheid. Een downstreamsnelheid van 3000 kbits per seconde is over het algemeen voldoende snel.


  Kan ik het installeren zelf of moet ik kiezen voor een monteur?

  Bent u enigszins vertrouwd met computers, dan kunt u de aansluiting zelf uitvoeren. Wilt u liever niet zelf aan de slag dan kunt u de aansluiting beter door een IAIF monteur laten verzorgen.

  Klik hier voor meer informatie.


  Wat voor een modem moet ik hebben?

  Om te bepalen welk modem het beste bij u past verwijzen wij u graag door naar onze uitgebreide modem pagina.

  Klik hier voor meer informatie.


  Wat is een splitter?

  Een splitter is een apparaat dat ervoor zorgt dat een analoge of ISDN verbinding gesplitst wordt in twee lijnen (line sharing). n om mee te bellen of gebeld te worden, de andere om mee te internetten.


  Ben ik nog geld voor telefoontikken kwijt?

  Nee! Nadat ADSL bij u is aangesloten bent u voor uw internetaansluiting alleen nog de maandelijkse abonnementskosten verschuldigd. Voor bellen en faxen via uw gewone telefoonaansluiting verandert er niets, deze kosten blijft u betalen.

  Uw telefoonrekening zal wel lager worden omdat u niet meer de kosten van het internetten heeft.


  Hoe bestel ik ADSL bij ADSLinFriesland.nl?

  Door in het menu te klikken op "ADSL bestellen" of door hieronder te klikken op "ADSL bestellen". U krijgt dan het aanvraagformulier op uw scherm. Wij verzoeken u het formulier volledig in te vullen. Uw aanvraag wordt na verzending direct in behandeling genomen.

  ADSL bestellen


  Kan ik mijn oude e-mail adressen houden als ik overstap?

  Ja, zolang u uw abonnement bij de e-mailprovider houdt, kunt u uw oude e-mailadressen gewoon behouden bij een nieuwe ADSL-aansluiting.


  Wat is fair use policy?

  Een fair-use-policy houdt in dat er geen vaste limiet is gesteld aan de hoeveelheid dataverkeer gegeneerd via uw ADSL verbinding.
  Als u excessief gebruik maakt van uw ADSL verbinding, meer dan gemiddeld voor uw abonnementsvorm, dan kan de provider ingrijpen. Zij nemen dan contact met u op om een ander abonnement af te sluiten of u krijgt een aanvullende factuur


  Hoe worden meerdere gebruikers bij een bedrijf ondersteund?

  De bandbreedte van een ADSL-verbinding is zo hoog dat er meerdere gebruikers op n verbinding kunnen werken. De verbinding kan zelfs aan uw gehele bedrijfsnetwerk gekoppeld worden. ADSL is ook uitermate geschikt voor thuiswerkers, vanwege de snelheid van de verbinding en de mogelijkheid om direct contact te leggen met het bedrijfsnetwerk.


  Ik heb op dit moment ISDN. Kan ik nu wel ADSL aanvragen?

  Ja, dat kan! Uw ISDN verbinding zal bij binnenkomst in uw huis gesplitst worden door een zogenaamde splitter. Hiermee zal uw telefoonlijn gescheiden worden, waardoor u ook met ISDN, ADSL kunt gaan gebruiken.


  Wat is het verschil tussen ISDN en ADSL?

  Bij ISDN betaalt u nog steeds voor de telefoontikken van uw internetverkeer. De kosten voor uw internetverbinding zijn bij ADSL vooraf bekend, namelijk een vast bedrag per maand. Voor dat vaste bedrag per maand bent u 24 uur per dag online!

  Daar komt bij dat ADSL vele malen sneller is dan ISDN.

  Op de telefoonlijn wordt een zogenaamde splitter geplaatst die het telefoon- van het internetverkeer scheidt. U kunt dus bij ISDN gewoon blijven bellen via de lijnen die u ter beschikking zijn gesteld, en daarnaast ongestoord internetten voor een vast en goedkoop tarief per maand.


  Hoe zit het met internet via de kabel?

  Naast ADSL breedband internet kunt u in bepaalde delen van Friesland ook kiezen uit kabel internet.
  De pakketten @Home en Chello worden o.a. aangeboden door Essent, UPC en Kabel Noord. 

  De reden dat wij deze opties niet hebben opgenomen in het ADSL overzicht is omdat er volgens ons geen of onvoldoende marktwerking is m.b.t. de diensten die worden geleverd. Bij ADSL waar wel voldoende marktwerking is houden de verschillende aanbieders elkaar "scherp". Zo worden/blijven dezelfde diensten goedkoop of zelfs gratis aangeboden en komt dat vaak tot uitdrukking in een betere helpdesk.

  In de onderstaande tabel een overzicht van de @Home en Chello pakketten die qua snelheid te vergelijken zijn met een ADSL abonnement.
   
  Kabel internet: diverse snelheden

  Abonnement

  Prijs
  p/md
  Modem + Aansluitk 1e jaar
  p/mnd
  Data
  limiet
  Virus/Spam
  E-mail*
  @Home
  Internet Soms
  1600 - 500 kb/s
  19,95 gratis
  gratis
  19,95 geen J / N / 5
  @Home
  Regelmatig
  4000 - 1000 kb/s
  29,95 gratis
  gratis
  29,95 geen J / N / 5

  In vergelijk met ADSL:
  @Home "Internet Soms" is te vergelijken met een ADSL Instap / Go abonnement en heeft een vergelijkbare download snelheid en een snellere upload dan ADSL.
  @Home "Internet Regelmatig" is te vergelijken met een ADSL Lite abonnement en in zowel de download als de upload sneller dan ADSL.

   
  Chello
  Light
  3072 - 1024 kb/s
  6 mnd
  26,95
  6 mnd
  39,95
  bruikleen
  gratis
  33,45 geen N / N / 5
  Chello
  Easy
  1024 - 256 kb/s
  6 mnd
  24,95
  6 mnd
  29,95
  bruikleen
  gratis
  27,45 1 Gb N / N / 3

  In vergelijk met ADSL:
  Chello "Light" is te vergelijken met een ADSL Lite/Kwaliteits abonnement, de download is even snel en de upload snelheid een stuk sneller dan ADSL.
  Chello "Easy" is te vergelijken met een ADSL Start/Voordeel abonnement, de download is trager en de upload snelheid even snel als ADSL.


  Zit ik vast aan een bepaalde Internet Service Provider?

  Nee! U bent vrij in uw keuze. Wel is het zo dat u bij alle internet aanbieders een ADSL abonnement afsluit voor minimaal 1 jaar.
  Na dit jaar kunt u als u dat wilt wisselen van internet aanbieder.

  Overstappen van de ene adsl-provider naar de andere is eenvoudig als u binnen het KPN-netwerk blijft. U hoeft tijdens het verhuizen geen dag zonder internet te zitten. De eenmalige kosten die KPN in rekening brengt voor het verhuizen zijn 30,--.

  Wie van het KPN-netwerk naar het BBned-netwerk wil overstappen, ziet zich voorlopig nog geconfronteerd met veel administratieve rompslomp en wekenlang geen internet verbinding.

  Denkt u er aan dat als u wisselt van internet provider u het abonnement opzegt bij uw "oude" provider.

  U kunt hier een voorbeeld brief downloaden (Word document).


  Hoe ziet een ethernet aansluiting eruit?

  Om een ethernet, een multi-PC of een draadloos modem aan te sluiten heeft u een ethernetkaart in u computer nodig. De meeste moderne computers beschikken daarover.

  Deze aansluiting zit vaak achter op uw computer en lijkt op een aansluiting waar een telefoonstekkertje in past. Een ethernet aansluiting is groter en voorzien van n of meerdere lampjes links of rechts van de aansluiting.

  Bij de computerwinkel kunt  u indien nodig een ethernetkaartje verkrijgen voor 10 15.
  Wat is een datalimiet?

  Een datalimiet houdt in dat u per maand een vaste hoeveelheid dataverkeer mag genereren via uw ADSL verbinding. Wanneer het dataverkeer boven de gestelde limieten uitstijgt, wordt dit door uw internet provider aan u in rekening gebracht. De daarvoor geldende tariefstructuur verschilt per ISP.