Home  
ADSLinFriesland.nl
Wat is ADSL
Voordelen
Snelheid
Kosten
Modems
Installatie
Vragen
Wat is VOIP
Aanbiedingen
Beschikbaarheid
ADSL bestellen
Monteur bestellen
Overstappen
Aanbiedingen
ADSL bestellen
Beveiliging
Links
Gratis bellen
Archief
 

Wat is ADSL

 
 
ADSL is een techniek die het mogelijk maakt via de bestaande telefoonlijn zeer snel te internetten en data te ontvangen en te versturen. Telefoneren en internetten kan tegelijkertijd plaatsvinden.


de varianten

Er zijn twee varianten van de DSL verbinding:
een synchrone en een asynchrone.

Bij een synchrone verbinding (SDSL) is de download snelheid (wat je binnenhaalt) even groot als de upload snelheid (wat je verstuurt). Bij de asynchrone verbinding (ADSL) is de download snelheid groter dan de upload snelheid. Aangezien de meeste mensen alleen maar geïnteresseerd zijn in hoe snel iets binnenkomt, is de asynchrone variant –mede door de prijs- bijzonder populair.

Wat de verschillen zijn tussen breedbandinternet via ADSL, kabel en andere technieken waarmee u het internet op kunt staat hieronder beschreven. Om gebruik te kunnen maken van breedbandinternet heeft u een aantal zaken nodig. Wat precies kunt u verderop lezen.


verschil tussen een gewone aansluiting, ISDN en ADSL

Als u internet via een gewone telefoonlijn is er, afhankelijk van het gebruikte modem, een maximale snelheid te bereiken van 56 Kb/s. Naast het abonnementsgeld betaalt u de verbruikte telefoontikken. Met ISDN heeft u twee digitale kanalen naast elkaar van ieder 64 Kb/s. Daarmee kunt u tegelijkertijd bellen, internetten of faxen. Afhankelijk van uw apparatuur biedt ISDN ook de mogelijkheid om op twee kanalen tegelijkertijd te internetten. De capaciteit van u lijn verdubbelt dan tot 128 Kb/s.

Met breedband kunt u internetten met een hoge snelheid tegen een vast bedrag per maand. Deze technologie verdeelt u internetaansluiting in een upstream en in een downstream gedeelte.
Bovendien kun u bij ADSL over één lijn tegelijkertijd bellen en internetten.


verschil tussen ADSL en kabelinternet

Doordat u bij kabel de verbinding met het internet deelt met anderen (zie figuur 1) is de snelheid van kabel afhankelijk van het aantal gebruikers in u directe omgeving. Zo is het mogelijk dat iemand in een wijk woont met weinig kabelinternet gebruikers snelheden van meer dan 200 KB/s haalt, terwijl iemand in een wijk met veel kabelinternet gebruikers blij is met een snelheid van 12 KB/s.


figuur 1. situatie bij breedband via kabel


ADSL gebruikers hebben een directe verbinding hebben met de centrale. Uit praktijktesten is gebleken dat u op gunstige tijden, in tegenstelling tot drukke tijdstippen tussen 20.00 en 23.00 uur, met kabelinternet hoge snelheden kunt bereiken.

ADSL wint het van kabelinternet als u kijkt naar de gemiddelde constante snelheid.


figuur 2. situatie bij breedband via ADSLdit heeft u nodig

Als u gebruik wilt maken van ADSL breedbandinternet dan moet u rekening houden met de volgende eisen:

 • aansluiting: een gewone of ISDN2 aansluiting met abonnement van KPN zonder PABX centrale of soortgelijke verbinding.
  (dit houdt in dat u geen 0 of 9 hoeft te draaien voor een buitenlijn)
 • computer: Pentium-processor, minimaal 166 Mhz. Mac Power
  PC60 x, G3 & G4 of iMac.
 • besturingssysteem: Windows: 98, ME, 2000 of XP.*
  Mac OS 8.x of hoger.*
 • netwerkkaart: een vrije USB poort t.b.v. het USB modem of een ethernetkaart of een vrij PCI-slot in u computer voor het aansluiten van een ethernetkaart **.
 • modem: een goedgekeurd ADSL modem (te verkrijgen bij elk abonnement op deze site).
 • splitter: Bij de ISP's op het netwerk van KPN is de splitter bij de opstartkosten inbegrepen. • * het is mogelijk dat de breedband verbinding ook op andere systemen werkt. Hier wordt echter geen support op geleverd. U dient dus op eigen risico te beslissen. Controleer ook bij de ISP van u keuze of Macintosh overal in het dekkingsgebied ondersteunt wordt.
  ** als u kiest voor een ethernet, multi-pc of wireless modem dan heb u een ethernetkaart in u computer nodig.
  De meeste moderne computers beschikken daarover. Bij de computerwinkel kun u ze indien nodig verkrijgen voor € 10 à € 15.